Wie en wat is Propop

Wat doet Propop en wie zijn dat?

Figurentheater Propop vzw, sinds 1975

In het kort

Figurentheater Propop bestaat sinds 1975 en is een professioneel theater met elf  medewerkers. We spelen in onze eigen theatertje "De Poppenzaal" in Turnhout, op verplaatsing door het hele land en af en toe in het buitenland. We spelen vooral voor kinderen in theaters en scholen, af en toe voor volwassenen. In de zomer spelen we op straat voor een gemengd publiek van kinderen en volwassenen. We gebruiken alle mogelijke middelen om een voorstelling vorm te geven: Poppen, objecten, schimmenspel, acteren en dans, video, licht en muziek, en alles wat maar kan dienen om ons doel te bereiken

Doelstelling
Mooi, ontroerend en grensverleggend theater maken. 
Ons publiek aan het denken zetten over verschillende  onderwerpen, want theater is bij de tijd en speelt in op de veranderende wereld om ons heen.

Een beetje geschiedenis

Propop is in 1975 opgericht door Ruud Alles en bracht in eerste instantie vormingstheater met poppen voor tieners. We speelden eerst nog voor volwassenen maar in 1978 hebben we de charme van het spelen voor kinderen ontdekt en dat zijn we blijven doen. In 1985 zijn we gestart met de Poppenzaal, ons huistheater, dat al snel is uitgegroeid tot een fenomeen in de Kempen. De Poppenzaal is onmisbaar als uitvalsbasis en laboratorium waar we onze producties kunnen maken en uitproberen. Wij hebben gespeeld op verschillende festivals in binnen en buitenland en  meer dan vijftig producties gemaakt. Er zijn medewerkers gekomen en gegaan. Van al deze mensen hebben we veel geleerd en zij hebben mee Propop gemaakt.

Heden

De laatste jaren spelen we rond de tweehonderd vijftig voorstellingen per jaar in de Poppenzaal en in Vlaanderen, Nederland en daarbuiten. We trachten de kwaliteit steeds te verbeteren door naast nieuwe voorstellingen te maken ook te blijven werken aan  bestaande stukken.  We blijven het belangrijk vinden dat onze voorstellingen méér te bieden hebben dan louter amusement. Daarom besteden we veel zorg aan lesmappen en de verdere omkadering van de voorstellingen zoals workshops. We hebben nu ook een voorstelling  voor volwassenen.

Wie is Propop

De medewerkers

Ruud Alles heeft Propop opgericht in 1975 en heeft in de loop der jaren meer dan dertig voorstellingen gemaakt. Nu is hij opa poppenkast. Maar stoppen met spelen zit er nog niet in! Zolang hij kan, speelt hij graag nog een aantal voorstellingen mee en staat hij de jonge garde bij met raad en daad.

Charlotte Alles (sinds 2005) is momenteel de drijvende kracht. Ze is met de poppen beginnen te spelen van vader op dochter en neemt nu de algemene leiding op zich. Ze maakt poppen, speelt met de poppen, kijkt of de poppen het goed doen en nog heel veel meer. 

Els Peeters (sinds 2011) is de rust zichzelve tot ze op een podium staat. Met haar vrolijke en knettergekke energie speelt ze veel voorstellingen en daartussen heeft ze ook nog de tijd om er nieuwe te maken. 

Katinka Heremans (sinds 2021) heeft gouden handen die poppen en kostuums kunnen maken als de beste. Daarnaast speelt en maakt ze voorstellingen en vult ze Propop met een hoop vrolijkheid!

Ilse Proost (sinds 2015) heeft een heel groot hart voor Propop! Vrolijke en artistieke extra die naast haar voltijdse job als leerkracht ook hier een sterke kracht is en een aantal voorstellingen op zich neemt. 

Joris Gielen (sinds 2022) onze nieuweling met al veel spelervaring die nu in de wereld van het figurentheater springt en met grote ogen ingewijd wordt in de wondere wereld van het poppenspel.

Annelore Van Eyken (sinds 2023) kreeg de goesting in het theater als kind in de Poppenzaal. Daaorm des te mooier dat ze hier aan de slag kan. Annelore is theatermaker en heeft een groot zwak voor theater voor kleine ukkepukken.

Vivianne Thijs (sinds altijd al) doet de boekhouding en staat altijd klaar om te helpen. Zonder Vivianne lopen de cijfers in het honderd! 

May Lauwers staat sinds 1995 klaar in de Poppenzaal om iedereen met open armen te ontvangen. Een altijd warme ontvangst en gezellige koffieklets zijn haar sterke punten!

Prijzen en bijzondere optredens

CV van Propop

 

 

 

 

De Medewerkers

Ruud
Charlotte
Els
Katinka
Ilse
Joris
Annelore.jpg
May
vivianne