Wie en wat is Propop

Wat doet Propop en wie zijn dat?

Figurentheater Propop vzw, sinds 1975

In het kort

Figurentheater Propop bestaat sinds 1975 en is een professioneel theater met elf  medewerkers. We spelen in onze eigen theatertje "De Poppenzaal" in Turnhout, op verplaatsing door het hele land en af en toe in het buitenland. We spelen vooral voor kinderen in theaters en scholen, af en toe voor volwassenen.  In de zomer spelen we op straat voor een gemengd publiek van kinderen en volwassenen. We gebruiken alle mogelijke middelen om een voorstelling vorm te geven: Poppen, objecten, schimmenspel, acteren en dans, video, licht en muziek, en alles wat maar kan dienen om ons doel te bereiken

Doelstelling
Mooi, ontroerend en grensverleggend theater maken. 
Ons publiek aan het denken zetten over verschillende  onderwerpen, want theater is bij de tijd en speelt in op de veranderende wereld om ons heen.

Een beetje geschiedenis

Propop is in 1975 opgericht door Ruud Alles en bracht in eerste instantie vormingstheater met poppen voor tieners. We speelden eerst nog voor volwassenen maar in 1978 hebben we de charme van het spelen voor kinderen ontdekt en dat zijn we blijven doen. In 1985 zijn we gestart met de Poppenzaal, ons huistheater, dat al snel is uitgegroeid tot een fenomeen in de Kempen. De Poppenzaal is onmisbaar als uitvalsbasis en laboratorium waar we onze producties kunnen maken en uitproberen. Wij hebben gespeeld op verschillende festivals in binnen en buitenland en  meer dan vijftig producties gemaakt. Er zijn medewerkers gekomen en gegaan. Van al deze mensen hebben we veel geleerd en zij hebben mee Propop gemaakt.

Heden

De laatste jaren spelen we rond de tweehonderd vijftig voorstellingen per jaar in de Poppenzaal en in Vlaanderen, Nederland en daarbuiten. We trachten de kwaliteit steeds te verbeteren door naast nieuwe voorstellingen te maken ook te blijven werken aan  bestaande stukken.  We blijven het belangrijk vinden dat onze voorstellingen méér te bieden hebben dan louter amusement. Daarom besteden we veel zorg aan lesmappen en de verdere omkadering van de voorstellingen zoals workshops. We hebben nu ook een voorstelling  voor volwassenen.

Wie is Propop

De medewerkers

Ruud Alles  heeft Propop opgericht in 1975 en in de loop der jaren meer dan dertig voorstellingen gemaakt. Hij heeft een opleiding Tsjechov theater techniek voor acteren en regisseren gevolgd. In de academie voor schone kunsten volgde hij beeldhouwen en moderne muziek. Hij maakt solovoorstellingen en speelt mee in andere voorstellingen. Hij is de algemene leider van Propop.

Charlotte Alles
is bij Propop sinds 2005. Zij is master in de beeldende kunsten en  heeft een aantal masterclasses poppentheater gevolgd.  Zij maakt de meeste poppen en decors voor nieuwe voorstellingen en maakt ook eigen voorstellingen.  Ze regisseert andere spelers en andere theatergroepen. Ze geeft  diverse workshops voor volwassenen en kinderen binnen en buiten Propop.

Els Peeters is bij Propop sedert 2011. Master dramatische kunsten aan studio Herman Teirlinck optie kleinkunst. Heeft specifieke lerarenopleiding gevolgd. Ze speelt muziek en heeft ervaring bij verschillende andere theaters. Zij speelt in verschillende stukken en heeft zelf twee voorstellingen gemaakt.

Ilse Proost is master in de visuele kunsten. Ze speelt  mee in een aantal stukken.

Jessica Hagmijer is danseres. Ze speelt  mee in een paar voorstellingen en heeft twee voorstellingen gemaakt.

Rosalie Alles heeft kunsthumaniora en jazzstudio gevolgd. Ze maakt muziek bij verschillende voorstellingen.

Vivianne Thijs is voorzitter van de vzw. Ze houdt en kritisch oog op het hele gebeuren en doet de boekhouding.

May Lauwers vangt sinds 1995 de kinderen in De Poppenzaal op en begeleidt ze bij de voorstellingen.

Eric Clavie is acteur. Hij speelt mee in één voorstelling.

Prijzen en bijzondere optredens

CV van Propop

 

 

 

 

De Medewerkers

Ruud.jpg
Chatlotte.jpg
Els.jpg
Ilse.jpg
Jessica.jpg
may.jpg
Rosalie.jpg
vivianne.jpg